Как десетки милиони от бюджета на НОИ изтичат под формата на обезщетения към хора,

...
Как десетки милиони от бюджета на НОИ изтичат под формата на обезщетения към хора,
Коментари Харесай

Законната схема, която осигурява на стотици тарикати сериозен месечен доход за цяла година, без да работят

Как десетки милиони от бюджета на НОИ изтичат под формата на обезщетения към хора, усвоили съвършено скица за краткосрочна работа в други страни от Европейския съюз? 

Каква е схемата, която им обезпечава сериозен месечен приход за цяла година, без да работят, намирайки метод да откажат предложенията за работа от бюрата по труда? " Сиромах човек, жив демон " - тази мъдрост изцяло важи за хората, намерили метод да надхитрят страната, чиято политика ни слага на последно място по приходи в Европейски Съюз. 

В бедните и със едва развита стопанска система региони, в какъвто от ден на ден се трансформира област Благоевград, опцията за стабилна работа и що-годе положителни доходи намалява, изключително за нискоквалифицираната работна ръка. Мнозина потърсиха по-добър късмет в чужбина, цели фамилии станаха гастербайтери, цели села се стопиха. Някои откриха разновидността за сезонна работа в чужбина, само че на доста места ги третираха като бели плебеи.

И внезапно се появи късмет да отидат за седмица-две, най-много месец, да работят в друга страна от Европейски Съюз и връщайки се у нас, да си обезпечат добър месечен приход, по-висок от междинната заплата за област Благоевград, за цяла година, без да работят – под формата на обезщетение, гарантирано от европейски правилник.

Процедурата по никакъв начин не е комплицирана, а и хората са си изпипали нещата. Връщайки се от кратка работа в чужбина, те първо се записват в бюрото по труда. Най-многобройните групи откриваме в Разлог и Гоце Делчев.

За 2023 година записаните безработни са малко над 4000. От тях записаните след работа в чужбина са 42% от общия брой новорегистрирани. За съпоставяне, през 2022 година броят на записаните, завърнали се от чужбина, е 29,5%.

Лицата се връщат най-вече от Франция, работили в селското стопанство всеобщо с краткосрочна претовареност – 4 до 10 дни, отбелязва пред БНР Йорданка Еринина, шеф на Бюрото по труда в Разлог, което  обслужва още три общини - Банско, Белица и Якоруда.

Завърналите се най-много от Франция надали са поискали да стартират работа, тъй като са били сигурни, че ще получат доста положителни компенсации от Национален осигурителен институт. И са открили законен метод да откажат предложенията за работа, тъй че да не изгубят правото на обезщетение за идващите 12 месеца.

За 2023 година се оказва, че област Благоевград държи рекорда в страната - 40% /1875 лица/от всички възползвали се от тази скица /4464 лица/, са от нашия регион и те вземат най-високите месечни компенсации - средно 1743 лв.. Какви са условията на Национален осигурителен институт за разпределяне на тези компенсации и каква е процедурата?

Стажът и приходът на завърналия се от работа в чужбина се ревизира през електронна система за продан на данни с други страни членки на Европейски Съюз.

Може да се каже, че хората познават добре своите права, коментира Георги Желев, шеф отдел " Краткосрочни компенсации по контракти " в Национален осигурителен институт.

1875 са жителите на Благоевградска област, на които е отпуснато обезщетение по европейски регламенти. Средната стойност от 1743  лева е близка до оптималната - 1800 лв., при междинна заплата за област Благоевград 1329 лв..

Регистрацията им като безработни в бюрата по труда се прави най-много за да им бъде препоръчана работа и те да се впишат интензивно на българския трудов пазар. Оказва се обаче, че всички оферти са несъответствуващи за тях и те ги отхвърлят аргументирано и с документи, потвърждава специалистът от Национален осигурителен институт Георги Желев.

Равносметката: за една година биват източени сред 35 и 37 милиона лв. от осигурителните ни вноски, и то единствено за област Благоевград.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР